Jaak Tomberg sai kirjanduse sihtkapitali aastapreemia

14. märts 2024

Nüüdiskultuuri uurimise töörühma põhitäitja ning eesti kirjanduse kaasprofessor Jaak Tomberg pälvis kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali kirjanduspreemia esseistika kategoorias. Auhinna tõi möödunud aastal ilmunud Jaagu ulmekirjanduse teemaline monograafia “Kuidas täita soovi: realism, teadusulme ja utoopiline kujutlusvõime”.

Jaak ütles ERRile, et ta tahtis oma raamatuga “kõigutada seda laialt levinud ja sügavale juurdunud eelarvamust, et utoopiline unistamine lõppeb halbade tagajärgedega. Vastupidi – halbade tagajärgedega lõpeb see, kui me ei unista utoopiliselt.”

Žürii kommentaar: «Jaak Tombergi kirjandusteaduslik tulevärk võib esialgu tunduda raskesti «läbi hammustatav», aga kui kord juba lugemisega alustada, siis veab see enesega kiiresti kaasa. Tomberg esindab seda akadeemilise kirjutamise laadi, mis oma arutluste taustaks olevaid käsitlusi kenasti lauale laotades ei jäta neid sinna vedelema, vaid põimib viited neile sobilikult kokku analüüsidega. Ulme, kliima, düstoopia, tehnika viimane sõna, poeetika ning nende mitmetasandilised seosed võiks huvitada nii ulmesõpru kui ka kirjandusteoreetikuid, kuid tegelikult kõiki, kes ei piirdu mööda latvu laskmisega.»

Loe ka ERRi väikest intervjuud Jaaguga.